Thursday, February 11

NCP VS TCP

Esimesed arvutid suhtlesid omavahel läbi NCP protokolli. NCP, ehk Network Control Program on nö. keskmine kiht, ehk transpordi kiht, mille peal käivad e-mailide ning failide saatmine. NCP kasutas kahte simplex porti. Simplex pordi puhul liigub info vaid ühes suunas, mistõttu ongi neid porte kaks vaja, et info saaks liikuda ka teises suunas.
1983 vahetati NCP TCP/IP protokolli vastu, mis on võimsamad ning mugavamad ning ei vajanud enam kahte, vaid ühte duplex porti, kus info liikus mõlemas suunas. TCP/IP protokoll on kasutusel tänapäevani. Ka TCP/IP protokollil on omad vead, vigaste pakettide puhul saadetakse need tagasi ning oodatakse uut korrektset informatsiooni. Kui tegu on e-mailiga, failidega, siis on see süsteem väga hea kuna saame tervikliku lõpptulemuse. Samas näiteks videode striimimise jaoks see protokoll enam ei päde, sest igasuguse vigase paketi puhul hanguks pilt ning peaksime ootama terviklikku kaadrit. Selle jaoks on loodud UDP, mis ei suhtle saatjaga ning saadab edasi ka kõik vigased paketid, ega hakka nende korrektsust kontrollima. Meie saame nautida aga sujuvat pilti ja ei pane ehk mõnda puuduvat/ vigast kaadrit tähelegi.

Rohkem infot leiad siit: 
https://en.wikipedia.org/wiki/Network_Control_Program#:~:text=The%20Network%20Control%20Program%20(NCP,used%20during%20the%20early%20ARPANET.
https://www.guru99.com/tcp-vs-udp-understanding-the-difference.html#:~:text=TCP%20is%20a%20connection%2Doriented,speed%20of%20UDP%20is%20faster&text=TCP%20does%20error%20checking%20and,but%20it%20discards%20erroneous%20packets.

No comments:

Post a Comment