Monday, February 12

Tehnoloogiad enne internetti

 


Kes teadis et nõudepesumasin tähistab juba oma 174ndat sünnipäeva? Oma kõige esimesel kujul aastal 1850 sündis ta vaid puust kastina, milles olid paigutatud ämbrid ning svammid nii, et käsitsi vänta keerates pesi svamm nõud puhtaks ning ämbritest tulnud vesi oli piisava survega et nõud puhtaks loputada (1). 

Seda lugedes tuli mulle kohe meelde mu isa, kes rääkis mulle kuidas ta omal ajal niiöelda autokoolis pidi autot tööle väntama. 

Huvitav kas kõik maailma leiutised ongi saanud alguse väntamisega? 

Tahtsingi kirjutada nõudepesumasina võludest, aga jõudsin omadega hoopis vändani. Kui mõelda vända peale, siis oma noorusest esimene asi mis meelde tuleb on vändaga pliiatsiteritaja, mulle tundub see siiani üks ütlemata mugav ja geniaalne leiutis. Natuke internetiavarustes tuhnides sain teada, et selle uhke kaadervärgi leiutajaks on John Lee Love ja juba aastal 1894 (2). Kahjuks pole aga tükk aega seda poelettidel enam näinud. Ilmselt inimestele meeldib siiski pliiatseid, mitte vänta keerutada. Vänt aga mis tuleb aina enam moodi on kindlasti jalgratta oma, sel korral siis tehakse väntamise tööd jalgade, mitte kätega. Kuigi on ka selliseid jalgrattaid, kus saad jalgade asemel kätega vändata, või lausa mõlemaga korraga. Jalgratas kui selline sai alguse omapäraselt aga hoopis jooksurattana aastal 1817 Saksamaal (3).

No comments:

Post a Comment