Thursday, April 11

Eben Mogleni 1999. aasta artikkel Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright

 


Väga huvitavad, mõneti muidugi äärmuslikud mõtted.

Näiteks jäi artiklit lugedes mulje nagu ikkagi ainult rikkad oleks need pahad, kes soovivad oma taskuid täita autorikaitseõigustega või et Unix ja GPL on maailmapäästjad.

Samas näiteks oli kummutatud väga levinud arvamust, et kui autoriõiguste tasud kaovad siis justkui kaovad ka autorid ja nende looming. Selleks oli välja toodud mõned klassikalise muusika maailma tähed nagu Beethoven, kes oma eluajal ilmselgelt ei saanud piisavalt feimi ega sulli, aga ometi kirjutas oma loomingut edasi. Just see mõte jäi siit kestma, et inimene on oma loomult loominguline olend. Ta soovib luua, aidata ja oma keskkonda parendada. Väga ilus ja igikestev mõte minu arvates. Olen autoriga siinkohal täiesti nõus, ka minu arvates on inimesed tegelikult valmis looma mitte raha vaid oma heaolu pärast, heaolu sellest et saad millegagi hakkama, heaolu sellest et aitad kedagi, heaolu sellest et saad teha aeganõudvaid tegevusi kompaktsemalt jne jne. Igaühele oma tasu, igaühele oma looming.

Veel üks väga huvitav mõte oli see, et vanasti oli vaja väga palju resurssi kulutada niiöelda andmekandjatele kuhu talletada sinu loomingut ja kogu niiöelda võhm ja raha läkski selle peale. Loomingu enda rahastamise peale võib-olla ei mõeldudki, pigem oli see tasu tehnoloogitae eest. Näitena oli toodud CD plaat, IBM superarvutid. Tänapäeva digitaalses maailmas võiks ju mõelda et kandjad on tasuta, aga siis ei olegi enam millegi eest raha küsida. Pigem on läinud ikkagi popiks aja eest raha küsimine, aeg mida kulutatakse millegi tegemiseks, loomiseks, mitte resurss või materjal ise millest luuakse. See viimane ka muidugi maksab, aga on pigem marginaalne.

Tasuta tarkvara üks suuremaid välja toodud plusse autori poolt on see, et kõik said seda parendada, muutes selle efektiivsemaks, kasutussõbralikumaks ja kasutuskindlamaks. Suletud koodiga tarkvara tootjad pigem näevad ohtu pakutud uuendustes ja parendustes, seda ei oodata vaid seda tahetakse sisse osta ja omakorda omada. Siin tuleb jälle sisse natuke lambaprintsiipi, et kasutajad kes pole kunagi midagi paremat saanud ei oska ka midagi paremat oodata. Seega kõik pakutu on justkui piisavalt hea, sest puudub parem alternatiiv ja puudub omakorda ka ootus paremale alternatiivile. Mis on tõesti üks väga huvitav inimloomuse osa jällegi, selline klappidega, mugavusstoonis, turvaline elamine. 

Üks kõige ajakohasemaid mõtteid just IT turu loominug kohta oli see, et kõik sinu tasuta hobiprojektid toovad sulle rohkem kasu uutel tööotsingutel. Seda olen ka ise tähele pannud et esimene asi mida küsitakse on see, et mis ise oled loonud, tundub tähtsamki veel kui eelnev töökogemus või haridus kohati, eriti algajatel. Väga põnev trend ja kindlasti väga põnev artikkel.

Usinat lugemist, kes pole veel jõudnud ;)

View of Anarchism triumphant: Free software and the death of copyright | First Monday

No comments:

Post a Comment