Friday, April 5


Erinevaid juhtimisstiile lugedes läksid ka kohe endal mõtted ikka pigem oma ülemuse peale. Oma üksuse juhilt ma olen koguaeg oodanud pigem vähem tehnilist taipu ja rohkem inimeste juhtimise oskust. Kindlasti on see seetõttu et tehnilist oskust on meie üksuses piisavalt, kui see oleks vastupidi siis võib-olla oskaks tema väga häid tehnilisi oskusi rohkem hinnata. Hetkel aga on just okkana silmas puudulikud inimeste juhtimise oskused. Elu ongi selline huvitav tihtilugu, et meil igaühel on oma ootused, oma nägemus ühele ja samale inimesele, mis ei pruugi absoluutselt kattuda teiste inimeste omaga kes sellesama juhiga koos töötavad. Muidugi mõnes ettevõttes on kohe eraldi olemas inimeste juhtimiseks ülemus ja tehnoloogiate niiöelda juhtimiseks inimene. 

Mõtlesin pigem kahe kardinaalselt erineva inimese asemel hoopis uurida ühte ja sama ettevõtet kellel on olnud erineva stiiliga juhte. Üks sellistest suurtest, mis kohe esimesena meelde tuli on Apple.

Tim Cook sai Apple CEOks 2011 aasta augustis. Väga paljud kartsid et pärast Steve Jobsi visiooni põhist autorikraatset juhtimist on Apple nüüd ilmselgelt omadega põhja minemas. Kuid arvestades tema väärtuse tõusu, ei olnud neil õigus. Kindlasti ei saaks väita et Jobs ja Cook oleks oma juhtimisstiililt kui öö ja päev, samas aga võiks liigitada Cooki rohkem coachi tüüpi jutide hulka ja Jobsi kindlasti ülemus tüüpi juhtide hulka. Mõlemad peavad olema arengumootorid. Näiteks kui Jobs soovis olla kõiges väga kontrolliv, ise kohal, siis Cook on pigem läinud delegeerimise teed. Mis on pikendanud otsuste tegemise protsessi ja viinud alla innovatiivsust. Samas aga näiteks tuuakse välja et delegeerimine on üks peamisi viise kuidas motiveerida oma alluvaid ning tõsta nende teadlikkust ning teadmisi. 

Kui Jobsi kirjeldamisel on eestkätt kasutusel sõnad visionäär, autorikraat, siis Cookile on omased rohkem koostöö, delegeerimine, töötajate inspireerimine. Samas öeldakse et kui on vaja siis kindlasti paneb ta ka oma sõna maksma ja mingit allahindlust siin ei tehta.

Cooki käe all on Apple Innovation First motost saanud pigem One can only do a few things great. Talle on tähtis säilitada ja arendada neid asju, mis on juba Applel tugevad.

Mulle kui töötajale ilmselgelt oleks eelistuseks Cooki stiil, aga Apple suureks saamisel usun et Jobsist paremat valikut pole, samas selle väärtuse säilitamisel ilmselt on Cook nüüd ka omal kohal. On omad ajad, omad etapid ja neile vastavad juhid.


Rohkem lugemist teema kohta leiad siit:

Apple Leadership - Tim Cook - Apple

Tim Cook: Apple CEO's Strengths, Reputation, and FAQs (investopedia.com)

Tim Cook's Freshman Year: The Apple CEO Speaks - Bloomberg

No comments:

Post a Comment