Monday, February 19

Uus meedia

 


Lugedes uue meedia definitsiooni tundub mõni uue meedia kanal (nt Facebook) juba mingi ajastu vana meedia. Minu arvates tänapäeva kõige oskuslikumad meedia kasutajad on need, kes suudavad sisu pakkuda väga erinevates platvormides, väga erinevatele sihtgruppidele, läbi erinevate nägude, lugude, tegude ja stiili mis kõnetab kõiki aga mitte samaegselt vaid just eraldi. 

Üks põnevamaid saateid mis on välja kasvanud vaid teleri ekraanilt (ehk siis traditisoonilisest meediast) on minu jaoks näiteks Laser. Kes on just kuidagi viimasel aastal (võib-olla ka varem, aga jäänud mulle märkamata) kasvanud enda kingadest välja ja kasvanud ning arenenud palju enam. Kindlasti saame rääkida peale teleekraani nende kohalolekust voogedastuses, podcastide maailmas, Facebookis, Tiktokis, intagramis, Youtubes, Twitteris. Näiteks katsetasid nad saateid teha stuudios, mis on täiesti erinev suund nende tavapärasele koha peal tegemise stiilile. Kaasa läksid nii valimiste, automaksu kui muude väga aktuaalsete teemadega. Kaasanud on nad ka noori kõnetavaid saatejuhte, teinud eraldi suunaga kanali (laser tech). Tundub nagu oleks nad kõikjal ja kõigi jaoks. 

Üks väga põnev uus suund teatrilavastuste puhul tekkis koroona ajal, kus tehti otseülekandeid etendustest ja ka ERR pakkus oma kodulehel tasuta vaatamiseks teatri näidendeid. Ma oli suures õhinas kuna kahe väikese lapse kõrvalt on enam-vähem võimatu aega leida teatris käimiseks. Kuid sel perioodil väga palju populaarsust saanud piloot tundus aga et vaibus sama kiiresti kui lendu läks, sest peale pandeemiat ei ole enam kippu ega kõppu ülekannetest. Huvitav kas vaibus huvi või taastus teatril soov olla ikkagi sama VIP kui film kinosaalis, mida saavad nautida vaid need õnnelikud kes saali ära mahtusid. 

Üks kanal kes nagu kasutab uut meediat, kuid samas ei kasuta ka on ERR. Pigem nagu traditsiooniline, kuid siiski teatud mõttes ka noortepärane. Nende puhul ei saa rääkida interaktiivsusest, clickbaitidest, kommentaariumite trollidest. Pigem mis loeb on sisu ise ja sisu on selles kanalis kuhjaga ja julgeks öelda et kõigile. Seega nagu oleks uue meedia feil, aga teatud mõttes ei oleks nagu ka. Oma platvormil usun et nad on tegelikult väga head, aga uudsete platvormide kasutamisel ei jää silma väga suured numbrid ega oskuslikud sisukasutused. Pigem on traditisooniline sisu ka uue meedia kanalites, aga sihtgrupp seal hoopis midagi muud. 



No comments:

Post a Comment