Friday, February 19

Sotsiaalmeedia

 Tihtilugu keskendutakse sotsiaalmeedia tumedale küljele. Tulevad meelde väljendid nagu ''Fake it til you make it'', influencerid, reaalelu kontaktide vähenemine, manipulatsioon, klikimajandus, lühike attention span jne jne. Väga paljud sotsiaalmeedia mustrid on leidnud oma tee ka nö. traditsioonilisse meediasse, eelkõige online uudistekanalitesse. Pealkirjadega klikkide püüdmine, mis tihtilugu just võimendab negatiivseid uudiseid. Sinu uudisvoo personaliseerimine, jättes välja päris palju infot. Lõputu voog, kus teinekord uudiste lõppedes kuvatakse samu uudiseid üha uuesti ja uuesti et jätta muljet lõputu uue info pealetulekust ning hoida sind lehel. 

Samas on sotiaalmeedial ka palju positiivseid külgi. See ühendab meid meie kiire elutempo juures. Hoiab kursis tähtsamate elusündmustega tuttavate ringis. Annab väljundi oma lugude ja kogemuste jutustamiseks ning jagamiseks, mõttekaaslaste leidmiseks. Loob sotsiaalseid kontakte inimestega, kes oleks meile muidu kauged ja võõrad läbi ühiste huvigruppide. Aitab aidata hädasolijaid läbi isiklikuma prisma, kui seda on nende lugusid rääkivad telesaated või uudislood.

Kui iga uue kanali tekkimisel rõhutakse selle intiimsusele, väiksusele, priviligeeritusele (näiteks ainult läbi sõprade ja tuttavate sõbrakutsete), siis tihtilugu on selle kanali paratamatuks allakäiguks kas see et tegu ongi liiga väikse kommuuniga (kõik su sõbrad ja tuttavad on kuskil mujal) või hoopis vastupidi. Kõik inimesed on selles kanalis ja sa ei soovi samu asju jagada on lähedaste, vanemate, sõprade, kolleegide ja ülemusega. 

Ühes inimeste kasvuga muutub tavaliselt ka sotsiaalmeedia kanali sisu, alustades lihtsast sõprade kogumisest ja oma kogemuste jagamisest. Hiljem hõlmates endas maailma uudistejagamist, ostu-müügikuulutusi, kohtinguplatvormi, mänguplatvormi ja mida kõike veel. 

Ilmselgelt on iga kanali peamine eesmärk sind hoida selles kanalis, mida rohkem ta sulle pakkuda suudab seda enam sa ei leia mingit põhjust sealt lahkumiseks. Mis kujutab suurt ohtu ühetaolise ja väga suletud maailmapildi kujunemisele, eriti arvestades et algoritmid on üles seatud sulle pakkumast aina enam ja enam just seda mida sa eelnevalt oled tarbinud.

No comments:

Post a Comment