Friday, March 19

Copyleft


Copyleft tuleneb terminist copyright. Kui copyright annab vaid selle omanikule õiguse loometööst koopiate tegemiseks, siis copyleft lubab koopiate tegemise kellel iganes, peaasi et uuesti levitamisel oleks kasutusel sama klausel.

Copyleft annab ettevõtjatele ja kasutajatele kindluse, et tarkvara on turvaline, up-to-date ja niiöelda pidevas arengus ilma ajalise piiritluseta. Tarkvara lähtekoodi saavad parandada, kaasajastada kõik kes seda soovivad.

Copylefti litsentsid jaotuvad järgmiselt: Väga tugev (AGPL), tugev (GNU GPL), nõrk (GNU LGPL, Mozilla Avalik Litsents) ning puuduv (Apache, MIT, X11, BSD).

Väga tugeva litsentsi puhul on lubatud tarkvara kopeerimine, jagamine ning muutmine. Litsents peab jääma jagamisel ja muutmisel samaks.  Lähtekood peab olema avalik ning kättesaadav üle interneti. Väga ugev litsents on kasutusel Evercam, FreePBX programmidel.

Tugeva litsentsi puhul on lubatud tarkvara kopeerimine, jagamine ning muutmine. Litsents peab jääma jagamisel ja muutmisel samaks. Tugev litsents on kasutusel MariaDB, MySQL, Notepad++ programmidel.

Nõrga litsentsi puhul on lubatud vaid teatud komponentide muutmine. Lähtekood ei pea olema avalik. Nõrk litsents on kasutusel 7-Zip, Judoscript programmidel.

Puuduva copyleftiga tarkvaral peab kaasas olema juhend, kus on täpsed õigused kirjas. Puuduv litsents on Microsoft (.NET Core), Google (Angular) and Facebook (React) programmidel.

Rohkem infot:

https://en.wikipedia.org/wiki/Copyright

https://en.wikipedia.org/wiki/Copyleft

https://nextcloud.com/blog/why-the-agpl-is-great-for-business-users/

No comments:

Post a Comment