Wednesday, April 17

Apple ärimudel ja tarkvara arendusmudel

 


Alles said läbi uuritud Apple kaks erinevat juhti, nüüd oleks ilmselt aeg võtta ette ka nende ärimudel ning tarkvara arendusmudel. Tegelikult ma muidugi ei alustanud oma otsinguid mitte Apple'st vaid otsisin hoopistükis kanbani. Miks just seda? Sest noh mis inimesele ikka kõige tähtsam, kui see mis tal endal kõige lähedasem. Oleme oma tiimis juba aastaid kanbani kasutanud taskide ja projektide läbiviimisel. Algselt muidugi ei olnud see kanbani nime all, aga aru oli saada et see tegelikult ju seesama on. Eks kõik adapteerivad asju oma vajadustele ja võimalustele lähtuvalt. Projektide etapid on määratud, arendusel, testimisel, nõusoleku ootel ja lõpetatud. Taskidel on natuke vähem etappe; määratud, ülevaatamisel teise osapoole poolt, ootel ja lõpetatud. Mulle see väga meeldib, kuna annab mingi edasiliikumise tunde, tükeldab suure osa väiksemateks osadeks. Samuti saab sellega määrata et sinu osa on justkui tehtud ja nüüd on pall kellegi teise käes. Juhtidele annab see hea ülevaate etappidest mis võtavad kõige rohkem aega, kus tekib kõige rohkem probleeme. Tervele tiimile hea ülevaate asjade seisust. Tean näiteks ettevõtteid kus ei ole mingit taskide haldamise süsteemi ja seal on pidevad probleemid sellega et asjad jäävad toppama, tuleb pidevalt saata meeldetuletusi ja uurida ise kui kaugel miski on. Selliste murede vältimiseks on kanban suurepärane.

Apple peaks kasutama mitte standartset kanbani, vaid selle dünaamilist varianti, mis aitab prioritiseerida just neid taske, mis hetkel on kõige olulisemad. Apples on kokku ca 97 000 töötajat. Vähemalt Jobsi aeg püüdis Apple aga rakendada pigem väiksemates tiimides töötamist ja vähendada nii palju kui vähegi võimalik keskastmejuhtimist. Vastutus pidi olema vahetu. Apple kasutab kanbani etappe valmis, tegemisel ja tehtud. Lisaks on neil ka eraldi kaart juhtudeks kui töö on tehtud edukalt.

Apple ärimudel on omandvara koos riistvaraga. Nende peamine sissetulekuallikas on nende riistvara, i Phone, iPad, Macbook ja Apple Watch. Kuid selle kõrvalt pakuvad ja teenivad nad ka suuresti läbi oma teenuste nagu Apple TV+, Apple Fitness+, Apple Music, iCloud+, Apple Arcade.

Rohkem infot leiad siit:

https://kanbanzone.com/2022/big-companies-using-kanban-for-business-operations/

https://www.forbes.com/sites/stevedenning/2012/02/03/is-apple-truly-agile/

https://businessmodelanalyst.com/apple-business-model/


No comments:

Post a Comment